wij & ik
Er is een verschuiving ontstaan na de geboorte. Het gezin is ontstaan of veranderd en er ligt een baby op de buik in plaats van erin. Het ‘vierde trimester’ van de zwangerschap, de eerste fragiele periode na de geboorte, is vaak een zoektocht. Er is een nieuwe wij ontstaan, maar ook een nieuwe ik.
nós door Rosanne
Ik ben Rosanne Volckaert. Ik woon in Kessel-Lo met mijn man en in de zomer van 2021 hebben we ons zoontje verwelkomd in ons leven. Ik heb zelf mogen ervaren wat een intensiteit zo'n nieuw leven in huis brengt en gelukkig ook wat de warme steun van de mensen rondom je kan betekenen. Het is mijn missie om via nós die warmte en steun verder uit te dragen naar alle kersverse ouders die mijn pad kruisen.
Ik volgde een opleiding tot postpartum doula waarbij de focus ligt op de steun en zorg voor de moeder na de geboorte: mothering the mother. Zorgen en ondersteunen doe ik daarnaast ook in mijn job als arbeidspsycholoog, waarbij ik werknemers begeleid rond o.a. stress en burn-out. Van opleiding ben ik arbeids- en organisatiepsycholoog (KUL).
Daarnaast lees ik me ook voortdurend in op thema’s die te maken hebben met zwangerschap, het prille ouderschap en opvoeding. Ik geloof heel sterk in de kruisbestuiving van de wetenschap enerzijds en de kennis uit tradities en andere culturen anderzijds. Het is geen of-of verhaal; ik zoek net graag naar de synergie tussen de twee. Ik duik met evenveel interesse mijn boeken in als dat ik naar mijn grootouders ga om met hun ervaringen uit te wisselen. Zolang ik maar kan bijleren en inzichten opdoen - en één ding is zeker: over het prille ouderschap zijn we nog lang niet uitgesproken.
nós voor jou
Bij nós kan je terecht voor gespreksvoering, advies en ondersteuning als kersverse ouder.
In en rondom Leuven worden hiervoor huisbezoeken gedaan.
maatschappelijke visie
Het laatste wat ik zou willen is je als kersverse ouder het gevoel te geven dat je nòg meer moet doen, dat er extra druk op je schouders zou terecht komen. Ik vind het bijzonder hoe we als samenleving op bepaalde vlakken achterop hinken in omgang met jonge ouders.
We moeten zorgen voor onze kinderen alsof we niet werken en gaan werken alsof we geen kinderen aan het grootbrengen zijn. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren stappen in de juiste richting gezet (denk maar aan het uitgebreide vaderschapsverlof), al valt er nog héél wat te winnen op dat vlak.
nós wil daarom ook inzetten op maatschappelijk bewustzijn en zich engageren voor deze doelgroep waar mogelijk. Er wordt ook jaarlijks een gift voorzien voor een initiatief voor jonge ouders, liefst lokaal. Hierover deel ik meer informatie via mijn sociale media kanalen.